Kuinka päästä elokuvaohjaajaksi?

personalised-photo-directors-chair-Tapoja on tietenkin monia, mutta usein elokuvaohjaajaksi kuvitellaan pääsevän tiettyjä tavanomaisia reittejä pitkin. Alla on esiteltynä erilaisia keinoja, joilla unelma-ammatti on mahdollinen ja niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat työpaikan saamiseen:

1. Ohjaajat valitaan kokemuksen perusteella

Kokemus ei tarkoita ainoastaan suuria elokuvia, vaan niitä elokuvia, mitkä kuuluvat ohjaajan parhaimpiin. Tällaisen kollaasin on löydyttävä takataskusta, sillä kukaan ei palkkaa ohjaajaa, jolla ei ole kokemusta edes koulun kautta tai omin toimin tehdyistä filmeistä.

2. Mikään koulutus ei tuo automaattisesti unelmatyötä

Elokuva-alalla ei aina kiinnitetä kauheasti huomiota koulutukseen. Enemmän vaikuttavat ne projektit, jotka on ohjattu aikaisemmin ja niistäkin usein huomioidaan viimeisimmät. Tämän takia on keskityttävä luomaan vaikuttavia tuotoksia, jolla hyvät työpaikat aukeavat.

3. Kahden reitin kautta huipulle

Periaatteessa elokuvaohjaajan työn voi saada kahdella eri tavalla:

Tuottaja haluaa tehdä elokuvan

Tässä elokuvan tuottajalla on käsikirjoitus, joihin valitaan parhaimmat mahdolliset näyttelijät. Sen jälkeen etsitään ohjaaja, mielellään sellainen, joka tekee elokuvasta suurmenestyksen. Jos elokuvan tuottaja ajattelee kyseisen ohjaajan olevan paras mahdollinen vaihtoehto elokuvalle, on mahdollisuudet jo hyvät, mutta työn saanti ei ole taattu. Lisäksi on pystyttävä saamaan rahoittajat omalle puolelle, jonka jälkeen projekti on taskussa. Jos halutaan että tuottajat jahtaavat ohjaajaa, tulee ohjaajalla olla jo kuuluisia ja menestyneitä tuotoksia taustalla, muuta keinoa ei ole. Ja parhaiten statuksen saaminen onnistuu tekemällä omia tuotoksia itsenäisiin elokuviin.

Itsenäisten elokuvien reitti

Tämä reitti on lähes jokaisen elokuvaohjaajan ensiaskel, halusi sitä tai ei. Tässä vaiheessa uraa elämä voi olla hyvin haastavaa, sillä joukkoon mahtuu tuhansittain ihmisiä, jotka haluavat samaa. Kukaan ei myöskään anna rahoitusta projektille helposti, jolloin elokuvan valmistuminen on haastavaa, siitä ei välttämättä saada rahoja takaisin ja vain kourallinen ihmisiä päätyy näkemään sen. Siinä vaiheessa kun tuotokset alkavat keräämään katsojia enemmän, vakavammatkin tuottajat alkavat kiinnostua ohjaajasta ja tarjoamaan parempia töitä.

Pelkästään suhteiden luominen ei riitä hyvän projektin saamiseksi, tällä alalla merkitsee näyttö. Jos omaa osaamista ei voida todistaa, ei yksikään isolla rahapussilla tai edes kohtuullisella sellaisella liikkeellä oleva projekti tule valitsemaan ohjaajaa. Alkuun tulee panostaa kunnolla ja jos ala on oikeasti unelma-ammatti, ei tule välittää siitä, vaikka tie olisikin kivinen.